Inge haar inspirerende reis van onderwijs naar openheid over ziekte en verlies, ondersteund door de liefde en inzichten van haar naasten.
In een rustig koffiezaakje in Amsterdam, verlicht door zachte schemerlampen, zit Inge, naast haar zitten haar partner Peter en broer Joris. Ze straalt een warmte en kracht uit die je niet direct zou associëren met iemand die een zware diagnose heeft gekregen.
Inge, in de lokale gemeenschap in Mechelen beter bekend als juf Inge, heeft een leven gewijd aan het onderwijzen van kleuters. “Ik geef nu les aan de kinderen van mijn vroegere leerlingen,” vertelt ze met een mengeling van trots en nostalgie. Maar achter die warme glimlach schuilt een verhaal van moed en confrontatie met de realiteit. In februari kreeg ze de diagnose van ongeneeslijke pancreaskanker.
Dit verhaal inspireerde Inge om haar eigen verhaal te schrijven, een verhaal waarin ze op een speelse en vlotte manier in rijmvorm afscheid neemt van haar kleuters en hen geruststelt.
Het verhaal bestaat uit twee delen: in het ene deel nemen de kleuters afscheid van Inge, beseffend dat ze haar stem en verhalen zullen missen. In het andere deel drukt Inge uit wat ze zal missen en wat ze betreurt niet langer te kunnen doen met de kleuters. Het verhaal eindigt met een geruststellend beeld: Inge die bij ‘moemoe’ op bezoek gaat voor een kopje koffie. “Dit moment toont aan dat het oké is,” licht ze toe.
Maar hoe leg je aan kleuters uit dat hun geliefde juf ziek is? Dat ze kanker heeft? Inge koos voor openheid. Ze gebruikte een collage om op een kindvriendelijke manier uit te leggen wat er in haar lichaam gebeurde. De reacties van de kinderen waren puur en oprecht, variërend van begrip tot onschuldige nieuwsgierigheid. “Kleuters blijven positief,” zegt ze met een glimlach.
Tijdens de maanden van haar ziekte bracht Inge enkele keren een bezoek aan de klas. Ze introduceerde ‘De troost pop’, een kleine knuffel met een rits waarin kleuters hun zorgen konden opbergen en mee naar bed konden nemen. Deze knuffel speelt ook een rol in haar verhaal. Bij elk klasbezoek vroeg Inge de kinderen om de troostpop mee te nemen. Ze deelde kusjes uit, en sommige kleuters haastten zich om de rits te sluiten, alsof ze de kusjes wilden bewaren.
De reacties waren divers, aangezien elk kind uniek is. Inge nam de verantwoordelijkheid op zich om de kleuters te vertellen over haar kanker en wat een tumor is. De ouders werden op de hoogte gebracht, zodat ze begrepen waarom hun kinderen mogelijk emotioneel reageerden na haar bezoek.