Site logo

Dearly x HBO Academy: Post-HBO - Verlieskunde

Geweldig nieuws! Dearly is een samenwerking aangegaan met HBO Academy, waar de post-hbo opleiding Verlieskunde wordt aangeboden.

HBO Academy is een particuliere Hogeschool. Ze verzorgen bachelor-, Associate degree- en post-hbo opleidingen. Er zijn vestigingen in Dordrecht, Hilversum en Amsterdam. Kenmerkend voor HBO Academy is de kleinschaligheid en focus op kwaliteit, verdiepend vakmanschap en persoonlijke aandacht. De doelgroep bestaat uit studenten die voltijds willen studeren en werkenden die in (deeltijd) naast hun baan verder willen studeren. 

Deze samenwerking sluit perfect aan bij de missie van Dearly, waarin we benadrukken dat verlies en rouw onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. We onderstrepen de cruciale rol van educatie en professionals bij het integreren van dit verlies in ons dagelijks leven.🎈

De opleiding Verlieskunde

De opleiding Verlieskunde beslaat een breed spectrum van rouw, verlies en transitie. 
We denken bij verlies vaak alleen aan het overlijden van een dierbare.  Verlies manifesteert zich echter op verschillende en ingrijpende manieren  en momenten in iemands leven. Denk in dat verband aan verlies van werk, verlies van gezondheid, verlies van relatie. Wat we steeds terugzien is de enorme impact die verlies heeft voor iemand. 

De opleiding gaat over de hulpverlening die je kunt bieden als professional in je eigen werkcontext als iemand een verlieservaring heeft. De opleiding heeft als doel om expertise en visie op de dynamiek van verlies te integreren in de gezondheidszorg. Deelnemers in de opleiding hebben dan ook een diverse achtergrond; van coach tot verpleegkundige, van HR-adviseur tot maatschappelijk werker.  

Docent Verlieskunde: Stéphanie Beijnes

Stéphanie Beijnes is al jaren actief als begeleider bij verlies en rouw. In samenspraak met HBO Academy is haar idee om een post-hbo te ontwikkelen op dit gebied opgepakt. Dat is nu 6 jaar terug. Inmiddels is de 8e groep gestart.


Belangrijk uitgangspunt van de opleiding is ‘jezelf als instrument’: deelnemers worden in het eerste deel van de opleiding uitgedaagd met hun persoonlijke verliesgeschiedenis aan de gang te gaan.
“Je kan een ander zo ver brengen als je zelf bent”. Dit blijkt in de ontwikkeling naar rouw-verliesexpert de belangrijkste sleutel te zijn.

Daarnaast zijn er de drie pijlers:

  •  Stevig fundament van theorie: verdieping van o.a. hechting, polyvagaal theorie en trauma.
  • Methodisch leren werken met breed scala van interventie;: leren werken met grondige psychosociale analyse en onderbouwing begeleidingsplan.
  • Integratie in de beroepspraktijk: maken van een eindopdracht met daarin het ontwikkelen van eigen interventie en het verzorgen van een workshop in de eigen werkomgeving.

De samenwerking tussen Dearly en de HBO Academy – opleiding “Verlieskunde” biedt diverse voordelen:

Belang van verlies-en rouweducatie

Het belang van goede rouw- en verlieseducatie is dat de goede benadering en hulpverlening enorm helend is en bijdraagt aan herstel. Voor alle betrokkenen draagt dit bij tot een fijner en gezonder leven, zowel privé als in de werkomgeving. We zien in de maatschappij aandacht voor verlies en het belang van verlieskunde sterk toenemen.

Belang van de samenwerking voor de rouweducatie in Nederland

Belang is het delen van kennis en samenwerken in het op de agenda plaatsen. Momenteel is het verzuim van mensen die uitvallen door rouw die onvoldoende aandacht heeft gekregen groot. Ook de ‘maakbare’ maatschappij mist onvoldoende besef en vermogen om veerkracht te hebben met verlies. 

Ervaringen van studenten

“De opleiding Verlieskunde van HBO Academy leidt verliesbegeleiders op door hun eigen coping strategiëen te combineren met verhelderende en verdiepende literatuur en begeleidingsmethodieken. Dit levert een goed gevulde gereedschapskist op om in de praktijk mee te kunnen werken. Ik heb dit kunnen meenemen in mijn werk als coach en verliesbegeleider.” – Esther van de Pas (Coach/Verlieskundige: www.segja.nl)
 
Kijk voor meer ervaringen van studenten op de site van HBO Academy: www.hbo-academy.nl

Meer weten over de Post-HBO opleiding "Verlieskunde" aan de HBO Academy?

Samen kijken we er naar uit om in de samenleving een steentje bij te dragen aan een groter bewustzijn rondom verlies en rouw.
Wees welkom bij HBO Academy en neem een keer deel aan een kennismakingscollege. Er is ook regelmatig een open dag (raadpleeg hun site), waarop kerndocent Stéphanie Beijnes vertelt over het vakgebied en de opleiding.

Zij gaat graag in gesprek met kandidaten die met het thema verlies aan de slag willen gaan in hun werk.

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en het impactvolle werk dat we samen realiseren via onze socials. Meer updates volgen binnenkort! ✨

0
    Uw mandje
    Uw wagen is leegTerug naar de winkel