Site logo

Ruimte voor rouw: Dearly en Rouwzorg bundelen hun krachten 

Klaas-Jan & Jiska Rodenburg van Rouwzorg en Pieter van der Oest van Dearly hebben elkaar gevonden in de missie ‘Ruimte voor rouw’. Samen gaan ze een samenwerking aan om de overheersende ‘vermijdende rouwcultuur’ van vandaag om te vormen naar ‘ruimte voor rouw’ voor morgen.

Deze samenwerking sluit perfect aan bij de missie van Dearly, waarin we benadrukken dat verlies en rouw onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. We onderstrepen de cruciale rol van professionals bij het integreren van dit verlies in ons dagelijks leven.🎈

In een recent gesprek zijn we dieper ingegaan op deze samenwerking en de training van Rouwzorg.

Hieronder een samenvatting van dit gesprek.

Wat doet Rouwzorg precies?

De training Rouwzorg, ontstaan uit Steun bij verlies, heeft een rijke geschiedenis van 30 jaar, die teruggaat tot de samenwerkingsprojecten zoals ‘Nabij Blijven’ (1996) en de geaccrediteerde 2-jarige Post-HBO opleiding ‘Rouw en verliesbegeleider’ (2014), gerealiseerd in samenwerking met onderwijsinstellingen zoals de Universiteit van Utrecht en de Hogeschool Utrecht. 

Het huidige trainingsprogramma van Rouwzorg, dat 7 dagen duurt, gespreid over een half jaar, richt zich op verschillende cruciale aspecten van rouw en verliesbegeleiding. De deelnemers krijgen een uitgebreide kijk op verschillende soorten verlies, rouwmodellen en -stijlen, maskers, trauma’s en betekenisgeving evenals inzichten in hun eigen rouw- en verliesprocessen. Dit stelt hen in staat om troost en bemoedigingsgesprekken te voeren en begeleiding te bieden aan mensen die een betekenisvol verlies hebben gehad. 

Inhoud van de training
De training, verspreid over een half jaar, behandelt thema’s zoals verschillende soorten verlies, rouwmodellen, hechting, maskers, gecompliceerde rouw en herstel van zingeving na verlies. De ochtenden zijn gewijd aan theorie, terwijl de middagen gericht zijn op praktische vaardigheden.

Wat maakt Rouwzorg uniek?

De training Rouwzorg is gebaseerd op moderne opvattingen over ‘Gezond rouwen’. Wat de training uniek maakt zijn de verschillende soorten gespreksvoering ondersteund met creatieve en metaforische werkvormen. Heel ondersteunend is de werkvorm ‘Rouw in beeld’ waarbij Playmobil-poppetjes worden ingezet om rouw te visualiseren. In de trainingen wordt ook aandacht besteed aan lichaamsgerichte en systemische werkvormen. 

Positieve ervaringen en een blik op de toekomst

De Rouwzorg-trainingen worden door de deelnemers zeer positief gewaardeerd. Deelnemers geven aan dat ze, met de mix van theorie en praktische vaardigheden, vertrouwen hebben gekregen in het begeleiden van nabestaanden. 

Klaas-Jan benadrukt dat rouw geen ziekte is, maar dat men er wel ziek van kan worden. Het is daarom cruciaal dat goede ondersteuning voor iedereen toegankelijk is.
De samenwerking met Dearly speelt hierin een belangrijke rol.

Samen kunnen we het verschil maken! 🎈

De samenwerking tussen Rouwzorg en Dearly biedt een strategische kans om de impact van rouw educatie in Nederland te vergroten. Door het benutten van het netwerk en de expertise van Dearly kunnen meer professionals en vrijwilligers, die dikwijls dagelijks in aanraking  komen met nabestaanden en andere verliesdragers, profiteren van de nieuwste inzichten en vaardigheden op het gebied van rouw educatie. Beide organisaties vullen elkaar aan en versterken hun missie om ‘ruimte te geven aan rouw’. Ze delen het geloof dat iedereen die op een bepaald moment in het leven geconfronteerd wordt met verlies, recht heeft op goede rouwondersteuning.

Deze samenwerking met opleidingen en trainingen is voor ons van cruciaal belang om alle expertise rondom dit thema te delen en een kwalitatief landelijk platform voor ondersteuning bij verlies en rouw neer te zetten.

Door het bevorderen van rouweducatie, bouwen we aan een ondersteunende en zorgzame samenleving. Enkele voorbeelden van waarom rouweducatie van belang is in onze maatschappij:

Begrip en empathie:
Rouweducatie vergroot het begrip en de empathie voor mensen die met verlies te maken hebben. Het helpt de samenleving als geheel om de complexiteit van rouw te begrijpen, zodat we gevoeliger en ondersteunender kunnen zijn voor degenen die rouwen.

Effectieve ondersteuning bieden: 
Rouw is een emotioneel en ingrijpend proces. Met de juiste rouweducatie kunnen professionals en ondersteunende personen leren hoe ze effectieve en gepaste ondersteuning kunnen bieden aan mensen die rouwen. Dit kan variëren van vrienden en familie tot gezondheidswerkers, leraren, begeleiders en meer.

Verlieservaringen normaliseren:
Rouweducatie helpt om verlieservaringen te normaliseren. Het erkent dat rouw een natuurlijke reactie is op verlies en dat het normaal is om verschillende emoties en reacties te hebben. Dit kan het stigma rond rouw verminderen en mensen aanmoedigen om openlijk over hun ervaringen te praten.

Praktische vaardigheden ontwikkelen:
Rouweducatie biedt praktische vaardigheden en tools voor het omgaan met rouw. Het helpt mensen om te leren hoe ze hun eigen rouw kunnen navigeren en hoe ze anderen kunnen ondersteunen in hun rouwproces. Dit kan het verschil maken in het bevorderen van veerkracht en herstel.

Preventie van langdurige problemen:
Adequate rouweducatie kan helpen bij het voorkomen van langdurige problemen in verband met rouw, zoals gecompliceerde rouw, depressie of isolatie. Het stelt mensen in staat om gezonde copingsmechanismen te ontwikkelen en de nodige ondersteuning te vinden tijdens hun rouwproces.


Voordelen samenwerking

De samenwerking tussen Dearly en Rouwzorg biedt diverse voordelen:

Meer weten over de training van Rouwzorg?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen en het impactvolle werk dat we samen realiseren via onze socials. Meer updates volgen binnenkort! ✨