Site logo


Werk je bij een kinderopvangbedrijf? Dan is het je vast niet ontgaan: vanaf januari 2024 geldt er een nieuwe cao-beleid.

Dat gaat over omgaan met rouw en verlies in het bedrijf. Van groot belang! Want onderzoek toont aan dat bijna 40% van de werknemers geen tijd neemt of krijgt om te rouwen. En dus té snel aan het werk gaat. Dat kan leiden tot (langdurige) uitval van medewerkers. Maar…. als werkgever goed omgaan met rouw en verlies, hoe dóe je dat?
kinderopvang

Verlies en rouw horen bij het leven – de kans is groot dat ook jij al ooit bent geraakt door een verlies. Op de werkvloer zijn er alleen al jaarlijks meer dan 230.000 werknemers die een dierbare verliezen. En dan zijn er nog talloze andere vormen van rouw. Denk aan ongewilde kinderloosheid, een miskraam of abortus, een ingrijpend ziekteproces zoals kanker, een onverwerkt trauma…

 
Goed omgaan met verlies en rouw is dus van groot belang om (langdurige) uitval van medewerkers te voorkomen. Bij Dearly zijn we van mening dat je beter pro-actief kunt investeren in een relatief kort traject van rouwbegeleiding dan het tot een mogelijk langdurig traject van terugkerend ziekteverzuim en voortdurende re-integratie te laten komen.
Want feit is dat een heel groot deel van de werknemers veel te snel weer gaat werken, net alle gevolgen van dien.
 
Gelukkig zien cao-partijen in de kinderopvang het belang in van rouwbeleid. Daarom zijn er in de cao kinderopvang afspraken gemaakt over omgaan met verlies en rouw. Uitgangspunt hierbij is dat werkgever en werknemer afspraken op maat maken en samen hierover het gesprek voeren.
 
Hoe het er concreet uit ziet? In de cao is opgenomen dat de werkgever in overleg met de medezeggenschap vóór 1 januari 2024 een zogenoemde ‘Handreiking rouw’ opstelt. Er zijn geen voorwaarden opgenomen waaraan die handreiking moet voldoen. En dat is goed, want dat past niet bij een maatwerkafspraak.
 
Met het inhoudelijke document ‘Hoe werkt rouw’ van CNV leg je alvast de basis voor een op maat gemaakte Handreiking rouw op de werkvloer. Deze handreiking is tot stand gekomen in samenwerking met Manu Keirse, klinisch psycholoog en specialist op het gebied van verlies en verdriet. Ook zijn er belangrijke boeken over rouw als bron gebruikt. En dan zijn er nog de waardevolle uitkomsten van het onderzoek van CNV Vakmensen (2019), waarin leden met verlieservaringen hun verhaal delen.
 
Het hele document kun je teruglezen op de site van Kinderopvang werkt. Hierin schrijft CNV-voorzitter Piet Fortuin onder andere de treffende woorden: ‘Rouw op de werkvloer verdient meer aandacht. Dat is uiteindelijk in het belang van werknemers én werkgevers. Het gaat in dit hele verhaal niet om hoeveel dagen rouwverlof iemand zou moeten krijgen. Verdriet kun je nu eenmaal niet meten in vrije dagen. Het gaat in de kern om iets heel anders: luisteren. En een antwoord vinden op de vraag: wat heeft iemand nodig om uiteindelijk weer op een goede manier aan het werk te komen en te blijven? Dat is voor iedereen anders, het is echt maatwerk.’
 

Hoe gaat jouw bedrijf om met rouw bij werknemers?

 
Misschien kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van zo’n persoonlijke handreiking of een rouwbeleid op maat.
Om die reden bieden we een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om samen door te nemen hoe jouw organisatie medewerkers kan ondersteunen.
 
Met praktische tools en inzichten kunnen we -uiteraard op maat – het welzijn van individuele medewerkers ondersteunen en zo bijdragen aan een sterkere, en meer empathische bedrijfscultuur.

Wil je hulp bij het maken van een rouwbeleid?

0
    Uw mandje
    Uw wagen is leegTerug naar de winkel