Site logoSteun voor rouwende medewerkers: Hoe we er voor elkaar kunnen zijn

Navigeer samen door de uitdagingen van rouw op de werkvloer. In dit diepgaande artikel vertelt één van onze professionals, Marrit van Exel, hoe empathie en praktische ondersteuning hierin een verschil maken. 

rouwprofessional

Het leven gooit soms zware dingen op ons pad, zoals de dood. Het is rauw, het is echt en het raakt ons allemaal. Vooral op plekken waar we veel tijd doorbrengen, zoals ons werk. Als een collega een dierbare verliest, komen ze terecht in een rollercoaster van emoties, terwijl de deadlines en projecten gewoon doorgaan. Dat is dan gewoon heel erg zwaar. 

  “HEt is rauw, het is echt en het raakt ons allemaal.”

 

Juist in deze kwetsbare momenten maakt steun van de leidinggevende en de rest van het team een wereld van verschil. Het laat zien dat we niet alleen medewerkers zijn, maar ook mensen die voor elkaar zorgen. Hoe kunnen we die steun, zowel emotioneel als praktisch, het beste geven?
 

De impact van rouw op medewerkers

Rouw beïnvloedt mensen op diverse manieren, waarbij de emotionele en psychologische impact vaak het meest zichtbaar is. Vaak wordt de impact op het dagelijks leven over het hoofd gezien. De gevolgen van rouw strekken zich dan ook uit tot het vermogen van een medewerker om te kunnen blijven functioneren in hun professionele rol.

De plotselinge extra taken en/of verantwoordelijkheden thuis, zoals de zorg voor kinderen, het beheer van het huishouden na het verlies van een partner en ook de afwikkeling van het overlijden kunnen de werk-privébalans ernstig verstoren. Medewerkers slapen slecht, maken zich zorgen en krijgen moeite met concentratie, last van verminderde productiviteit en voelen zich emotioneel teruggetrokken. Dat beïnvloedt allemaal hun prestaties op het werk. Een begripvolle benadering van werkgevers en collega’s kan een belangrijk verschil maken in het leven van een rouwende medewerker.

Sociale en praktische steun: Wat betekent dat?

Uit het afstudeeronderzoek van Marrit van Exel naar burnout onder bankmedewerkers bleek dat er een aantal belangrijke factoren van invloed zijn op burnout, namelijk: werkdruk, regelmogelijkheden/autonomie en sociale steun. Weinig autonomie, een hoge werkdruk en weinig sociale steun dragen bij aan het krijgen van een burn-out.

Uit literatuuronderzoek bleek overigens dat er een maximum zit aan het positieve effect van sociale steun. Meer en meer sociale steun is niet extra helpend.

Door in het onderzoek de factor sociale steun te splitsen in sociale en instrumentele / praktische steun kwam naar voren dat de instrumentele / praktische steun een grote invloed heeft op het verminderen van burnout. Oftewel: Kan de medewerker gewoon zijn werk uitvoeren met de juiste hulpmiddelen? De praktische steun is ingeregeld en onafhankelijk van mensen.

Als we de vertaalslag maken naar een rouwende medewerker op de werkvloer is het logisch om aan de knoppen van werkdruk, autonomie/regelmogelijkheden en steun te gaan draaien. Door het verminderen van de werkdruk, het bieden van sociale en instrumentele, dus praktische steun, kunnen de werkgever en collega’s de rouwende medewerker ondersteunen. Daarbij dient ook recht gedaan worden aan het gevoel van autonomie. 

Hoe geef je sociale steun?

Sociale steun is de emotionele en morele ondersteuning die collega’s en leidinggevenden kunnen bieden. Deze steun helpt bij het emotioneel welzijn van de medewerker doordat deze het gevoel ervaart van gezien, gehoord en serieus genomen te worden. Sociale steun is die arm om je schouder, die koffiepauze waarin je even je hart kunt luchten. Er is aandacht en belangstelling. Dat alleen is al heel helpend, mits daar behoefte aan is.
Sociale steun is soms zo simpel door er te zijn en te luisteren. Een paar voorbeelden:
 • Wees geduldig. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Dus als iemand wat stiller is of juist meer moet praten, laat ze.
 • Initieer een supportgroep. Soms helpt het om te praten met collega’s die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben.
 • Kleine gebaren hebben een groot effect. Een kaartje, een bloemetje of gewoon even vragen hoe het gaat kan al veel doen.

Wat kan je doen aan praktische steun?

Instrumentele ofwel praktische steun daarentegen biedt concrete hulp bij dagelijkse taken en verantwoordelijkheden, waardoor de praktische lasten van een rouwende medewerker worden verlicht. Het is meer de helpende hand bieden. Ja kan denken aan bijvoorbeeld:
 • Flexibele werktijden, zodat werk en privé even meer de tijd krijgen om weer in balans te komen.
 • Misschien kan iemand tijdelijk een minder veeleisende rol aannemen.
 • Help met papierwerk, zoals verlofaanvragen.
 • Laat mensen zelf hun uren indelen, zodat ze ruimte hebben voor hun emoties en verplichtingen thuis.
 • Thuiswerken kan een uitkomst zijn voor wie de drukte op kantoor even niet aankan.
 • Soms is er gewoon tijd nodig, weg van alles, om te kunnen rouwen of praktische zaken te regelen. Wees hier flexibel in.
 
 

“de manier waarop we elkaar op het werk ondersteunen, kan voor een rouwende echt een lichtpuntje zijn in de duisternis.”


Tips voor een ondersteunende werkplek

 • Creëer een open cultuur en moedig open gesprekken aan over rouw en verlies, zodat mensen zich veilig voelen om hun ervaringen te delen.
 • Wees flexibel in hoe te reageren en ruimte bieden, want soms heeft iemand een goede dag, soms een slechte. 
 • Zorg dat managers weten hoe ze hun teamleden kunnen ondersteunen in moeilijke tijden.
 • Biedt eventueel snel professionele ondersteuning aan. Dat kan een rouwcoach zijn.
 • Blijf checken. Vraag af en toe hoe het gaat. Ook als het verlies al langer geleden is.
Het verliezen van iemand dichtbij is ontzettend zwaar. De manier waarop we elkaar op het werk ondersteunen, kan voor een rouwende echt een lichtpuntje zijn in de duisternis.

Er zijn veel manieren om te ondersteunen. Door zowel emotioneel als praktisch een hand te reiken, bouw je samen aan een werkomgeving waar iedereen zich gesteund voelt, ook in de moeilijkste tijden. Door een mix van emotionele en praktische steun te bieden, creëer je niet alleen een productieve, maar ook een zorgzame werkomgeving. Met als resultaat een cultuur waar iedereen de steun en het begrip vindt dat ze nodig hebben, zodat we samen de stormen van het leven kunnen doorstaan


Zet de eerste stap richting ruimte voor verdriet en rouw in jouw bedrijf

0
  Uw mandje
  Uw wagen is leegTerug naar de winkel